Artrose Netwerk 50+

Wat is artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden zelf gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen.
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.
 
Het netwerk
 
Het Artrose Netwerk is opgezet op initiatief van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck uit de regio West-Brabant en Zeeland en is met name bedoeld voor 50-plussers. Het netwerk bestaat uit oefentherapeuten die zich verplicht hebben te werken volgens de richtlijn artrose van de VvOCM, aangevuld met de laatste inzichten over Evidence Based Practice en patiëntgestuurde zorg.
 
Alle therapeuten werken via het netwerk ook mee aan onderzoek gericht op het verder ontwikkelen van de beste oefentherapeutische behandelmethodes voor artrose. Dit opdat u ook in de toekomst kunt rekenen op de best mogelijke zorg.
Elma Sinack en Jolanda Verhage, beiden werkzaam in Terneuzen in het Medisch Centrum Epicurus, zijn verbonden aan het Artrose Netwerk.
 
 
Meer informatie over het netwerk kunt u vinden op www.artrosenetwerk.nl.
 
Meer informatie over reuma kunt u vinden op www.reumafonds.nl.