Bekkenbodemproblematiek

Wat zijn incontinentieklachten

Incontinentie is het ongewild verliezen van, of het onvermogen om urine en/of ontlasting op te houden.
Ontlastingsincontinentie komt na een fisteloperatie bij de anus regelmatig voor.
Urine-incontinentie komt ongeveer bij drie op de tien vrouwen voor.
Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie. De belangrijkste zijn: inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.
Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd.
Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, b.v. bij hoesten, niezen, tillen of sporten. De hoeveelheid urineverlies kan sterk verschillen: het kan een enkel druppeltje, een scheutje of een hele straal zijn.
Door de angst om urine te verliezen is men geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan:
Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd. Hierdoor voelt u vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Gaat men vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.

Vicieuze cirkel

U loopt het risico in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. De negatieve effecten kunnen invloed hebben op het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak onzeker, schamen zich en praten er liever niet over.
Een oefentherapeut Cesar of Mensendieck kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken en te verbeteren.

Wat doet een oefentherapeut cesar of mensendieck

Een oefentherapeut geeft u informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. U leert begrijpen waarom u urine verliest. U leert uw bekkenbodemspieren bewust te voelen, zowel het aanspannen als het ontspannen.
De toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas komen aan de orde. U leert uw bekkenbodemspieren
goed te gebruiken bij dagelijkse houdingen en bewegingen en activiteiten die u belangrijk vindt,


zoals werk of sport.
U leert adequaat te reageren op uw klacht, zodat deze vermindert en/of verdwijnt.

Persoonlijke begeleiding

U oefent onder begeleiding van de oefentherapeut Cesar of Mensendieck. Tijdens de individuele behandeling wordt de behandeling afgestemd op uw persoonlijke situatie en activiteiten.

Behandeling

De behandeling van een oefentherapeut Cesar of Mensendieck is erop gericht u te leren zo goed mogelijk om te gaan met uw lichamelijke mogelijkheden en met de beperkingen die u ondervindt door de incontinentie. Er wordt niet alleen veel geoefend, u krijgt ook voorlichting.
· U krijgt informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren.
· U leert begrijpen hoe het komt dat u ongewild urine verliest.
· U leert hoe u kunt voorkomen dat u te vaak naar het toilet gaat.
· U leert hoe u het beste op het toilet kunt zitten om goed leeg te plassen.
· U leert hoe u uw bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen en hoe u dit goed kunt voelen.
· U leert uw bekkenbodemspieren goed te gebruiken bij dagelijkse houdingen en bewegingen en tijdens activiteiten die u belangrijk vindt (werk, sport).
· U leert hoe u kunt werken aan het verbeteren van houdingen en bewegingen waardoor uw bekkenbodemspieren beter kunnen functioneren.
· U leert zo nodig hoe u zichzelf beter kunt ontspannen.

Door de adviezen van de oefentherapeut toe te passen kunt u weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.
Vanaf 1 juli 2008 heeft u ook voor de oefentherapie geen verwijzing meer nodig.

Voor meer informatie over de behandeling van urine- of ontlastingsincontinentie kunt u contact opnemen met

 

Tanja Feleus, Geregistreerd Bekkenoefentherapeut:0115-626050 of 0115-442599 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Karin Vercammen: 0115-626050 of 06-34654010 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Karin de Baets, Geregistreerd Bekkenoefentherapeut: 06-11533722 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.