Hippische sportoefentherapie

Wat is een hippisch sportoefentherapeut? 

OefentherapeutenCesar/Mensendieck zijn experts op het gebied van houding en beweging. Zij hebben de vierjarige HBO opleiding Oefentherapie afgerond en zijn opgeleid met vakken als anatomie, biomechanica en fysiologie. Huisartsen en specialisten verwijzen mensen met diverse lichamelijke klachten als rugpijn, hernia, whiplash, nek-schouderklachten, ademhalingsproblemen, ed. naar de oefentherapie. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck leert de cliënt hoe hij of zij het lichaam beter kan gebruiken tijdens dagelijkse activiteiten. Een hippisch sportoefentherapeut is een oefentherapeut Cesar/Mensendieck die gespecialiseerd is in het geven van begeleiding in de paardensport.

Onder begeleiding van uw hippisch sportoefentherapeut werkt u aan het herstel van de samenwerking tussen de spieren. Dit gebeurt door middel van oefeningen en houdingscorrectie, eerst op de grond in de praktijk, later zo nodig te paard in samenwerking met uw instructeur of instructrice. 

De oefeningen worden afgestemd op individuele lichamelijke knelpunten en op uw persoonlijke bewegingsgedrag- en mogelijkheden.

Bij het hervatten van de paardensport na trauma en revalidatie is de hippisch sportoefentherapeut vanwege de sportmedische achtergrond, de aangewezen persoon voor begeleiding en advies.

Bij paardrijden is het van essentieel belang om je goed bewust te zijn van en controle te hebben over de bewegingen van het bekken en de onderrug. Ook de stabiliteit van de borstwervelkolom (ook wel thoracale stabiliteit of rompstabiliteit genoemd) is erg belangrijk. Dit kan met "gewone" oefeningen, maar er zijn ook verschillende hulpmiddelen beschikbaar: 

De flexchair

 flexchair                                                              flexchair vrouw

Sinds kort is er in de praktijk een flexchair aanwezig. Dit is een in alle richtingen beweegbare kruk met een zadelvormige zitting. Door middel van een sensor worden uw zithouding en bewegingen inzichtelijk gemaakt op een beeldscherm.

Het gebruik van de flexchair geeft de ruiter inzicht in zijn of haar bewuste en onbewuste bewegingen en eventuele beperkingen in de beweeglijkheid van bekken en onderrug. Hierdoor kunnen klachten worden voorkomen of opgelost.

Flexchairtraining is zinvol voor zowel de beginnende als de gevorderde ruiter.

Het balanskussen

flexchair laptop

De balansbal

balansbal                                                               baslansbal 2

Ook het balanskussen kan een goed hulpmiddel zijn om je zit te verbeteren. De balansbal is een heel veelzijdig hulpmiddel.

Om hetgeen je geleerd hebt op de flexchair en/of het balanskussen thuis te kunnen oefenen en intrainen is een balansbal een heel goed en ook leuk hulpmiddel.

Door balans- en stabilteitsoefeningen op de balansbal leer je je bekkenbewegingen beter te controleren en verbeter je de steunkracht van je rompspieren, waardoor je rompstabiliteit wordt verbeterd. Hierdoor kun je meer ontspannen en onafhankelijker op je paard zitten.

Ruiterfit training

Sinds november 2013 wordt er ruiterfit training gegeven. Hier wordt in een groep gewerkt aan balans, spierkracht, lichaamsbewustzijn, spierkracht en behendigheid. Ook rek-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen komen aan bod en af en toe een les met de flexchair of het balanskussen.Een hippisch sportoefentherapeut heeft een grote variatie aan oefeningen tot haar beschikking, met en zonder hulpmiddelen.

klik hieronder voor meer informatie ruiterfit training.

Voor aanmelden ga naar menu "Aanmelden".
Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-34654010

 ruiter 1                                                          ruiter 2

 

Diavoorstelling