Wat is chronisch pijn en hoe kunnen wij u helpen.

17-11-2020 - Elma Sinack

Wat is chronische pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Acute pijn ontstaat door beschadiging van weefsel, door overbelasting, een ontsteking of een ziekte. Afhankelijk van de ziekte of aandoening kan de pijn lang duren. Nadat de oorzaak is gestopt, behandeld of genezen, verdwijnt de pijn weer. Houdt u zonder duidelijke oorzaak toch nog pijn, of meer pijn dan verwacht? Dan noemen we dat chronische pijn.

 We spreken van chronische pijn:

  • wanneer pijnklachten langer dan 6 maanden blijven bestaan
  • er geen één op één relatie (meer) is met het oorspronkelijke letsel

Hoe ontstaat chronische pijn?

Hoe chronische pijn ontstaat weten we niet precies. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Dat u pijn blijft ervaren kan te maken hebben met hoe u lichamelijk en geestelijk hierop reageert. Ook kan de reactie van uw omgeving van invloed zijn op het ervaren van pijn.  We noemen dit lichamelijke, psychische en sociale factoren. Chronische pijn is niet leeftijdsgebonden.

Chronische pijn beïnvloedt - naast het lichamelijk welbevinden- ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s. Het bepaalt hoe u de kwaliteit van leven ervaart. De pijn gaat vaak een eigen leven leiden en verandert daarmee uw dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie. Begeleiding door een  oefentherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Hoe werkt een behandeling?

Omdat ieder mens chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maken we een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon.Voor de een kan het doel gericht zijn op een activiteit, bijvoorbeeld een grotere afstand te kunnen lopen. Voor een ander is het doel misschien beter te leren omgaan met spanningen. Het belangrijkste is dat u zich bewust wordt van uw eigen mogelijkheden om te veranderen, ondanks  dat u pijn ervaart.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!