Een aantal ervaringen van onze cliënten

 

Over de oefentherapie

'Na een volledige heupprothese kwam ik uit het ziekenhuis met een A4-tje vol oefeningen van de fysiotherapeut. Daar had ik eigenlijk alleen maar geoefend om met krukken te lopen. Daarom heb ik al snel de hulp ingeroepen van oefentherapeut Mensendieck Jolanda Verhage. Ik wilde gerichte hulp bij het herstel van mijn heup krijgen. Zij lette vooral op de juiste houding en het bewust neerzetten van de voeten. Dankzij haar duidelijke aanwijzingen loop ik nu niet scheef of onbeholpen.'

 

Over de slaapoefentherapie

'Mijn arts verwees me door naar oefentherapie. Ik sliep al jarenlang erg slecht. Ik viel pas halverwege de nacht in slaap en was weer vroeg wakker. Bij het opstaan voelde ik me erg moe. Ik was niet uitgerust. Bij de arts kreeg ik elke keer weer medicatie mee naar huis maar niets hielp.  Tot ik naar de praktijk kwam.

Ik had een gesprek met mijn begeleidster die naar mijn problemen luisterde en wat vragen stelde.  We begonnen met een oefening die ik de komende week moest proberen. Dit hielp om rustig te worden, maar ik werd er niet moe genoeg van om in slaap te komen. Tijdens ons volgende gesprek vroeg ze me hoe het was gegaan en wat ik ervan vond. 

We kwamen uit op een nieuwe oefening. Dit werkte erg goed. Een plofoefening noemde ze het. Wat is dit nou weer voor iets, dacht ik eerst. Maar toen ik het samen met de therapeut oefende, voelde ik mezelf al suf worden. Ik heb dit een aantal dagen geprobeerd en dit hielp mij zo goed! Na al die jaren slecht slapen en allerlei medicatie. En dan met zo'n simpele oefening slaap ik heerlijk! Ik kan deze therapie erg aanbevelen. Ze luisteren naar je om er vervolgens samen achter te komen waar het probleem vandaan komt. Ik voel me echt gehoord. Ik slaap als een roosje!' 

 

Over de groepslessen:

'Dinsdag, vanavond Mensendieck, heerlijk! Al drie dagen heb ik een pijnlijke spier in mijn nek en bovenrug. Waarschijnlijk zal drie kwartier oefeningen daar goed aan doen. Dat blijkt ook zo te zijn, alle rek- en strekoefeningen op leuke muziek zijn niet inspannend, maar geven juist ontspanning. En dan, als kers op de taart, de laatste vijf minuten even helemaal ontspannen. Alleen al de zachte muziek en de stem van Tanja. Ik ben even helemaal weg, denk nergens meer aan, heerlijk. Op naar volgende week!'

En wat losse opmerkingen:

  • De groepslessen vind ik altijd erg gevarieerd.
  • Ik vind de lessen zeer afwisselend, ze vragen onze volle aandacht, zowel fysiek als, en dat is nieuw, mentaal. Dat vind ik zo boeiend en daar geniet ik van!
  • Ik word in de groepslessen opgetrokken. Ze zijn vrij pittig voor me, maar ik probeer zo veel mogelijk mee te doen. Ik voel me er goed bij. Alle spieren krijgen een beurt.
  • De Mensendieck-groepsles is er voor alle leeftijden en ik volg deze lessen om de vakkundige begeleiding, waardoor ik meer resultaat heb. De lessen zijn gevarieerd: er zijn bijvoorbeeld oefeningen met een stok, een dynaband, een kleine massagebal, een balanskussen en veel meer.
  • Fijn aan de lessen is de persoonlijke aandacht voor de punten waarmee je problemen hebt.
  • Er wordt geoefend in kleine groepen.

 

Over het Chronisch-pijnnetwerk:

'Na lange tijd met rugpijn thuis gezeten te hebben ben ik doorverwezen naar Mensendieck en met name naar Elma. Mijn voornaamste klachten waren elke dag pijn in de onderrug en heupen, soms doortrekkend naar mijn benen. Na de kennismaking werd me eigenlijk al duidelijk dat mijn hoop om pijnvrij te kunnen zijn niet haalbaar is, omdat ik hernia heb. Het doel is om ermee om te kunnen gaan. En dat is gelukt.

Op enkele oefeningen na die ik meekreeg om thuis aan de slag te gaan, waren het vooral de gesprekken die me een ander inzicht gaven en de motivatie om ermee aan de slag te gaan, stapje voor stapje mijn doel bijstellen. Mijn doelen waren om weer 5 km te lopen, 30 km te fietsen, mijn huishouden weer te kunnen doen en… het is gelukt en kan ik prioriteiten stellen.

Ik denk nog vaak terug aan de gesprekken/therapie met Elma. Ze nam de tijd voor me, toonde empathie en begrip. En dat samen met de lichamelijke oefeningen (waarvan ik in het begin overigens veel spierpijn had). Ik ben weer aan het sporten, wandelen, fietsen en aan het werk.'