Meer bewegen op de werkdag helpt ter voorkoming van rug- en nekklachten

03-03-2021 - Karin de Baets

Nu veel mensen thuiswerken, nemen ook het aantal lichamelijk klachten toe. Een voorbeeld hiervan zijn nek- en schouderklachten of lage rugklachten. Daarom volgen hieronder 10 tips om meer beweging toe te voegen aan je thuiswerkplek:

 1. Het beste is om af te wisselen van houding en dit elke 30 minuten toe te passen, dus wissel zitten zoveel mogelijk af met staan en lopen.
 2. Zet de prullenbak zover mogelijk van je af zodat je moet opstaan en ernaar toe moet lopen.
 3. Gebruik een kleine beker of glas zodat je meer moet lopen om hem te vullen.
 4. Ga op een andere verdieping naar het toilet.
 5. Sta op en loop weg als je gaat bellen.
 6. De lunchpauze is een prima gelegenheid om even de benen te strekken. Bij voorkeur doe je dat buiten de deur.
 7. Ren de trap op en af of maak een paar gekke sprongen in de woonkamer. Het maakt niet zo veel uit wat je precies doet, als je jezelf maar in beweging houdt.
 8.  Wissel het zitten op een stoel af met zitten op een zitbal, zo creëer je een dynamische zithouding.
 9. Schaf een bewegingsmeter aan en meet de hele dag door je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen hierover aan met collega’s of klasgenoten, dat werkt extra motiverend!
 10. Installeer een app op je telefoon die beweging stimuleert. Een voorbeeld hiervan is de ommetje app. Meer leuke ideeën zijn te vinden in het andere nieuwsbericht op onze website en in deze nieuwsbrief.

 

Om een statische en niet ergonomische werkhouding te voorkomen  kun je heel creatief zijn en gebruik maken van spullen in huis. Denk aan een stapel boeken,  een strijkplank of aan een kinderstoel.

 • Als je bij elkaar opgeteld meer dan 120 minuten per dag op een laptop werkt, maak dan gebruik van een laptopstandaard en een los toetsenbord. Heb je geen laptopstandaard? Verhoog je laptop dan met een stapel boeken. Hiermee verlaag je de belasting op je nek en schouders.

 

 

 • Wissel het zitten af met het staand werken. Een verstelbaar bureau zou ideaal zijn, maar als je deze niet hebt kun je een kinderstoel hiervoor gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een Tripp Trapp stoel. Deze kun je prima op hoogte instellen. Zet de stoel op een tafel. Het zitvlak gebruik je voor het plaatsen van je beeld- of laptopscherm. Het onderste plankje voor de voeten is perfect voor muis en toetsenbord. Zorg dat je armen in een hoek van 90 graden rusten. Heb je geen kinderstoel dan kun je ook een strijkplank gebruiken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!